Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ordu'da El Sanatları

El Sanatları

El Sanatlarıinsanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak, örtünmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir. Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek "geleneksel" vasfı kazanmıştır.

Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, cicim zili, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç işçiliği, arabacılık vb. sıralanabilir.

El Sanatları, Etnografya’nın inceleme alanına girer. Etnografya, insan topluluklarının yaşantı biçimleri içinde ürettikleri her türlü kullanımlık eşya araç gereç ve ürünü inceleyen ve betimleyen bir bilim dalıdır.

Etnografyanın bir alt birimi El Sanatları terim olarak “El tezgâhlarında bir yardımcı araç kullanarak elle yapılan işlerin tümü” diye tanımlanmaktadır. Bunun dışında “El Sanatları; evde aile üyelerinin yardımıyla veya sanatkâr atölyesinde çırak yardımıyla yapılan işler” olarak ta tanımlanabilir.

El Sanatları üretimini belirleyen ve gelişimini etkileyen en önemli etkenler şunlardır:

o Birbirinden farklı nitelikli hammaddelerinin bulunduğu farklı coğrafi koşullar,

o Hammaddeden yararlanma tekniği, bilgisi ve becerisi

o Toplumun başka toplumlarla kültürel etkileşimi

o Araç-gereç teknolojisinin gelişimi, el sanatlarını etkileyen etmenlerdendir.

Bunun dışında El Sanatlarını gelişim, oluşum ve tercihleri etkileyen unsurlarda vardır:

İklim, akarsu ve deniz varlığı, bitki örtüsü, tarım ve hayvancılık, sosyal kültürel yapı ve gelenekler el sanatlarını etkiler gelişimine ve oluşumuna yön verir.

El Sanatları bir toplumu ayakta tutan en önemli kültürel miras olarak kabul edilmesinin dışında;

o Kişilerin ruh yapısını yansıtır

o Kişilerin tutku ve beğenilerini ortaya çıkarır

o Aile ekonomisine katkı sağlar

o Geleneklere bağlı özellikler taşıyarak gelecek kuşaklar arasında kültür köprüsü görevi üstlenir ve toplumun öz değerlerini içeriğinde korur.

El sanatlarını belirleyen, oluşum ve gelişimini etkileyen etmenler; Ordu ilindeki el sanatlarına da yön veren temel unsurlar olarak göze çarpmaktadır. İlin; iklimi, coğrafi yapısı, bitki örtüsü tarım ve hayvancılık uğraşları, akarsu ve deniz varlığı veya gelenek görenekleri el sanatlarına yansımıştır. Örnek olarak Fındık tarımı el sanatlarını öylesine etkilemiştir ki;  sürgünü sepet olmuş bazen, bazen fındık dalları en estetik bir dile bürünmüş bir başka el sanatında bazen biçimi tasvir edilmiş bir oyada, kilimde veya bir süslemenin temel öğesi olarak kullanılmıştır. Bunun gibi Ordu ilinde el sanatlarını belirleyen ve etkileyen temel unsurların izlerini görmek mümkündür.

Kültür Bakanlığının El Sanatları araştırmasında Ordu ili ağaç işçiliği ve baston yapımıyla ön plana çıktığı belirtilmektedir. Ağaç işçiliğindeki öncülüğü İlin sahip olduğu zengin orman örtüsü ve yaşayış biçimiyle örtüşmektedir.

İlde çeşitli kollarda süregelen el sanatlarında kullanılan hammaddelerin tamamı el sanatlarıyla uğraşan ustalar tarafından yine yaşamayış oldukları çevreden temin etmektedirler. El sanatlarının çeşitliliği Ordu ilinin iklim yapısı, bitki örtüsü, deniz ve akarsu varlığının yanında insanların kişilikleri günlük yaşantı ve iş uğraşlarıyla yakından ilişkili olduğu gözlenmektedir. Ordu ilinin yerel halk sanatların, el sanatları ve zanaatkârları ilin coğrafi yapısının önemli bir etken olduğunu da belirtmek gerekir. Deniz seviyesi iki bin metre civarındaki rakımları farklı coğrafik koşullar zengin bir topoğrafik yapı görünür ve el sanatlarını çeşitlerini yapım ve kullanılan araç gereç ve tekniklere yansıması belirgin olarak gözlemlenebilir.

Ordu’da El Sanatları:

El Sanatlarında Ordu ili öylesine büyük zanaatkâr ve sanatkârlar yetiştirmiştir ki yaptıkları ürünlerin alıcıları, onların isimlerini uluslar arası platformda duyulmasını sağlamış ve ilimizin isminin duyulmasına çok önemli katkı sağlamışlardır.

Bu sanatkârların en ön planda olanlardan biri, klarnetleri en güzel notaları müzik severlere sunan ve en büyük klarnet ustalarının mutlaka tercih ettiği Ahmet ÖZDEMİR ustamızdır. Ünlü sanatçıların Klarnetleri onun; abanoz, bafon ve zeytin ağacına biçim veren, nefes veren usta ellerinden çıkmıştır. Çalışmalarını kendi atölyesinin bulunduğu Merkez Bayatı köyünde sürdürmektedir. Yapmış olduğu birbirinden değerli klarnetler en ünlü müzisyenlerin tercih ve taltifleriyle ustalığını ispatlamıştır bütün müzik camiasında. Yine klarnet yapımıyla uğraşan Salih ÖZDEMİR birbirinden güzel klarnetleri yaparak ilimizde isim yapmış diğer bir el sanatları ustasıdır.

Mustafa Sabri GÖZÜKAN ustanın ellerinde fındık dalları yeniden hayat bulur. Onun sanatı öylesine muhteşemdir ki tasarımları öylesine özgündür ve öylesine ona hastır ki bir başka el onun eserlerini bırakın yapmayı taklit bile edemez. Emekli olduktan sonra başladığı el sanatları uğraşı birbirinden değerli onca eser üretmesine bir engel değildir. İlerlemiş yaşına rağmen taşları yontar onlara yöresel ve ulusal simgeler işleyerek özgün tasarımlara dönüştürür. Bazen üç boyutlu bir ürün olur bazen taşlar bir takıya dönüşür onun maharetli ellerinde. Yapmış olduğu hiçbir çalışmayı bir daha tekrar etmez ve hep bir başka özgün tasarım için yeni arayışlara girer. Kültür Bakanlığından ödülü bulunan GÖZÜKAN usta Ordu El Sanatlarının kuruluş aşamasında da bulunmuştur. Fındığın yeni sürgünlerinden ördüğü sepetler, sele, vazo, çerçeve veya dekoratif sandıklar hepsi kendine has ve birbirinden mutlak farklılık göstertir.

Gölköy ilçesinde Kamil DOĞAN’ ın yapmış olduğu nefesli sazlar özellikle “kaval ve ney’i” en güzel sesler verir, en güzel ezgi olur türkülerimize. Ağaç işçiliğini en güzel örnekleri onun usta ellerinde biçimlenir, en büyük sanatçıların nefeslerinden kulaklarımıza ve yüreğimize kadar ulaşır Kamil DOĞAN’ın ellerinden çıkan müzik aletleri.

El Sanatkârlarını bir birlikteliğe kavuşturmakta en büyük emeği verenlerin başında sayılan ve bugün El Sanatları Derneği (ELSAN) başkanlığını sürdüren İhsan GÜRDAL’dır.

İhsan GÜRDAL neredeyse bütün hayatını El Sanatlarının yaşatılması ve gelişimine ayırmıştır. Ahşap yakma tekniği ile yaptığı birçok tablosu birbirinden en nadide eserler onun maharetli ellerinden çıkmıştır. Çalışmalarında bazen yöresel figürler; fındık, horon, balık yeniden binlerce küçük nokta yakma tekniğiyle ahşap yüzeylerde ölümsüzleşir. Birçok çalışmasında dekoratif özellikler taşıması karşın bazı çalışmasında ise evrensel konular işlemektedir. Çalışmaları kendisi kadar ordu ilini de tanıtmıştır. Çalışmalarını İl merkezinde kendi atölyesinde sürdüren İhsan GÜRDAL, son dönem çalışmalarında ağaç kesme ve yakma(dağlama) tekniğini birleştirerek özgün çalışmalar ortaya koymaktadır. Ordu ilinin turistik olarak tanıtımına yönelik çalışmaları beğeni toplamaktadır.  

Ordu ilinde baston yapımı birçok el sanatlarından daha ön plandadır. Birçok el sanatkârı ustası, baston yapımında ulusal ölçütlerde yarışacak düzeydedir. Bu sanatkârların en bilineni Tevfik AKÇAY, Kahraman CEYLAN ve Salih ELİBOL ustalarımızdır.

Sanat Enstitüsü torna tesviye bölümü mezunu Ekrem AKDENİZ çalıştığı yıllarda hobi olarak başladığı tahnit denilen ve pek fazla bilinmeyen bir uğraşın tutkunu olur zamanla ise ustası. Ölü kuş veya benzer hayvanların özel yöntem ve teknikle kurutma saklama olarak açıklanan tahnit konusunda büyük bir sanatkâr olarak tanınır Ekrem AKDENİZ. Ama maket ev ve maket gemiler yapımında da kendini ispatlamıştır Ordu ilinin birçok tarihi eserini maketlerini yaparak. Kültürel ve tarihi mirasımızın en önemli eserleri olan Eski Ordu Evleri onun maketleriyle gelecek nesillere aktarmak amacıyla Ordu Belediyesi tarafında satın alınarak Belediye binasında sürekli sergi olarak düzenlenmiştir. Ekrem AKDENİZ’in en ilginç ürünü ise fındık kırmak için tasarlayıp yaptığı fındık kırma aracıdır.

İlimizin diğer bir büyük ustası ise Harut ARTUNYUM’dur. Bakır onun ellerine her türlü kullanımlık ev eşyası dışında dekoratif bir süs öğesi bazen bakır kabartma tekniğiyle en güzel tablolara dönüşmektedir. Çalışmaları Ordu ilinin birçok notasında karşımıza çıkar. Estetik kaygısı ve ustalığı her bir çalışmasına yansımıştır. Dekoratif çalışmaları bakıra kabartma tekniğiyle aktarmakta olan “Bakır Altın Olur” onun sanatı sayesinde. Son dönem çalışmalarını özgün kompozisyonlar kurarak oluşturan sanatkâr uluslar arası bir sergi için çalışmalar yapmaktadır. 

Ağaç işlerinde birbirinden maharetli eller vardır Ordu ilinde. Ağaç kemençeye dönüşür Öceli köyünde Mustafa ÇABUK ve Perşembe’li Abdullah AY’ın ellerinde sonra horon olur dalga dalga bütün Karadeniz’de. Ağacı kemençeye dönüştüren bir diğer el sanatları ustamız ise Ferhat AKGÜN olarak bilinir.

Babasının mesleği fındık kırma taşı yapımı olan ve mesleği bir süre sürdüren Celal KAYA ise teknolojiye yenik düşen baba mesleğini faklı bir biçimde sürdürür Perşembe’nin Saray köyünde. Taşlara yeni betimlemeler yükleyerek heykellere, rölyeflere dönüştü onun sabırlı ve usta ellerinde. Evinin bahçesinde sergilediği birbirinden değerli taş yontu ve çalışmaları ulusal alanda da ilgi odağı olmuştur. Hobi olarak başlayan çalışmalarında naif bir etki sezinlenen taş yontular; kedine has özelliğiyle birçok sergide yer almış ve kısa zaman içinde.

İlimizde el sanatları arasında dokumacılık önemli bir yere sahiptir. Birçok ilçede dokumacılıkla ilgili birçok ürünler ortaya konulmaktadır. El Dokuma sınıfına giren; kilim, heybe, kol çantası, çorap, dastar gibi ürünler birçok ailenin geçim kaynağını oluşturur. Ancak burada özellikle Gölköy Kozören dokumaları kültürel açıdan ön plana çıkmaktadır. Türk Kültüründe önemli bir yere sahip olan kilim dokumacılığı Kozören’de motif motif hayat bulur maharetli ellerde. Yine Gölköy ilçesinin Kozören köyünde el örgü ve dokumalarıyla isim duyurmuş bir ustamızda Gürcü KARAKOÇ’ tur. Yine aynı köyde dokumalarıyla isim yapmıştır Muzaffer KARAKOÇ.

Gölköy ilçesinde el sanatlarının yaşatılması ve geliştirilmesi için bir dernek oluşumu gerçekleştirilmiş ve çalışmalar daha bilinçli yapılması hayata geçirilmiştir. Bu birbirinden güzel motiflerle bezeli dokumalar Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri aracılığıyla yurt içi ve yurt dışı piyasalara sunulmaktadır.

Saz kültürümüzün simgesidir yüzyıllardır. Saz yapımı en önemli el sanatları arasındadır Ordu ilinde. En güzel sesi vermek için usta eller gereklidir. Saz yapımında birçok ünlü sanatkâr yetişmiştir Ordu ilinde. Bazıları uğraşlarını il dışında sürdürür bazıları ise kendi ilçesinde köyünde büyük bir tutkuyla sürdürür çalışmalarını. Perşembeli saz yapım ustaları Lütfü ALKAN ve Kazım CEYLAN birbirinden güzel bezenmiş sazlarını yıllardır yapmaya devam ediyor.

Mustafa SOYLU ve Hamdi SOYLU ustaların uğraş alanı ise beşikçiliktir. Gürgentepe ilçesinin Akören köyündeki bu iki beşik ustası kültürümüzün bir başka unsuru olan Beşik yapımı sürdürürler yıllardır ve büyük bir ustalıkla. 

Hediyelik eşyalara Ordu motifleriyle süsleyerek hediyelik eşyalara yöresel bir kimlik ekleyerek Ordu ilinde tanıtımına katkısı olan ve el sanatlarıyla uğraş veren İnci GÜRSOY,  Cihan ATAŞ ve birbirinden güzel çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca hediyelik eşyalar ve birçok objenin minyatürünü büyük bir titizlikle ortaya çıkaran Ekrem ŞAHİN’den söz etmek gerekir. El sanatlarına gönül verenlerden bir diğeri ise taş işçiliğinin en güzel örneklerini sunar bizlere Erdoğan TATHAN olarak gösterilebilir.

İlimiz merkez Taşbaşı mahallesinde kendi evinin bir bölümünü atölyeye dönüştüren ve çalışmalarını sürdüren Doğan AKDENİZ Ordu ili dışında daha fazla tanınmaktadır. Kuş kafesleri onun ellerinde yeniden biçimlenir. Ama esas yapmış olduğu gemi maketlerinden söz etmek gerekir. Dünyaca tanınmış gemileri onca hesapla orantılı olarak küçülterek aylarca uğraş sonunda muhteşem maketlere dönüşür onun titiz ve sabırlı ellerinde. Her biri birbirinden değerli; gemiler, kalyonlar, çektirme tipi deniz araçlarını bazen evler onun maketlerine konu olmuş sonra birer nadide eser olarak ortaya çıkmış. Daha çok il dışında alıcıları onun eserlerine gerçekten yakından takip etmekte ilimizin el sanatlarının tanıtımına çok büyük katkı yapmaktadır.

Aybastı ilçesinin Toygar köyünde manda boynuzundan taraklar yapan Hasan YÜKSEL ise kaybolmaya yüz tutmuş bir el sanatını sabırla yaşatıyor. Kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasında en önemli görevi üstlenen el sanatkârlarını saymakla bitmez. Hepsi birbirinden önemli el sanatlarının yaşatılması için emek veren ve ismini yazamadığımız niceleri vardır ilçelerimizde, beldelerimizde ve köylerimizde.  

El Sanatları Yaşatma ve Geliştirme Derneği (EL-SAN)     

İlimizde el sanatlarını geliştirmek, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 2002 yılında İhsan Gürdal ve Kazım Yeşilyurt’un girişimiyle el sanatlarına gönül veren ustaların bir araya gelmesiyle kuruldu.

Dernek üyeleri ortaya koyduğu el emeği göz nuru eserlerini; il merkezinde Cumhuriyet Meydanındaki El Sanatları Çarşısında sergilemektedir.

El sanatları çarşısı Dernek üyeleri ve Belediyenin imkânlarıyla kurulan 8 adet teşhir ve satış reyonundan oluşmaktadır. El Sanatlarına gönül vermiş 60 üyesi bulunan Derneğin; Türkiye’de bu amaçlarla kurulmuş nadir derneklerden biridir.

El sanatlarının yaşatılması ve geliştirilmesinde etkin bir görev üstlenen El-San unutulmaya yüz tutmuş birçok el sanatının yeniden canlandırılması ve İlimiz Ordu’nun tanıtılmasında çok önemli bir görev üslenmektedir. İl Kültür Müdürlüğü işbirliği yaparak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının genç nesillere aktarılması için bir uygulama atölyesi açma çalışması planlamaktadır.

El-San üyeleri sürekli teşhir ve satış reyonları dışında zaman zaman il içi ve il dışında el sanatları sergileri düzenlemektedir.

El Sanatları Ustalarımız

 

Sanatkârın Adı Soyadı

Uğraştığı el sanatı

Yaşadığı yer

Uğur Kurtuluş

Ağaç oyma işleri

Ordu merkez

Doğan Akdeniz

Maket gemi- kuş kafesi

Ordu merkez

Mustafa Sabri Gözükan

Sepet örme ağaç işleri

Ordu merkez

Mustafa Çabuk

Kemençe yapım ustası

Öceli Köyü

Mehmet Hartamacı

Hediyelik eşya

Ordu Merkez

Lütfü Alkan

Saz yapımı

Perşembe

Kazım Ceylan

Saz yapımı

Perşembe

Kamil Doğan

Üflemeli müzik aletleri

Aybastı

Kahraman Ceylan

Baston ustası

Gülyalı

İhsan Gürdal

Ağaç yakma ve dağlama

Ordu merkez

Harut Artunyum

Bakırcılık

Ordu merkez

Gürcü Karakoç

Dokumacılık- el örgü

Kozören Köyü-Gölköy

Muzaffer Karakoç

Dokumacılık- el örgü

Kozören Köyü-Gölköy

Ekrem Şahin

Ağaç işleri minyatür hediyelik eşya

Ordu merkez

Ekrem Akdeniz

Maket ve Tahnit ustası

Ordu merkez

Celal Kaya

Taş yontu

Perşembe

Ahmet Özdemir

Klarnet yapım ustası

Merkez Bayadı köyü

Abdullah Ay

Kemençe yapım ustası

Perşembe

Hasan Yüksel

Şimşir Tarak

Aybastı Toygar Köyü

İnci Gürsoy

Hediyelik eşya

Ordu merkez

Cihan Ataş

Hediyelik eşya

Ordu merkez

Tevfik Akçay

Baston yapımı

Ulubey

Erdoğan Tathan

Taş işçiliği

Merkez

Mustafa Yıldız

Sepet örme ustası

Perşembe

Mustafa Soylu

Beşik Ustası

Akören- Gürgentepe

Hamdi Soylu

Beşik Ustası

Akören- Gürgentepe

 

El Sanatları Sözlüğü:

Toplumların, kültürel nitelikleriyle yaşayış biçimlerini dışa vuran en önemli unsurlardan biri de El Sanatlarıdır. El Sanatlarında kullanılan araç-gereç ve ürünler bölgeler arasında farklı biçimlerde söylenmekte bu ise dilimizin zenginliği olarak görülmektedir. 

Kültür: Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerlerle bunları yaratmada, sonraki kuşaklara iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların tümü,

Sanat: Bir duygunun, tasarının ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ya da bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık.

Zanaatkâr: Belli bir zanaatla uğraşan, bir zanaatı meslek edinen emekçi

El Sanatları: El tezgâhlarında bir yardımcı araç kullanılarak elle yapılan işlerin tümü.

Baston: Yürürken dayanmaya yarayan ağaç veya metalden yapılan araç, asa.

Cicim: Ensiz olarak dokunmuş parçaların yan yana eklenmesiyle oluşan perde ya da örtü olarak kullanılan nakışlı ince kilim.

Dekoratif: Dekor olarak kullanılan, süslemeye yarayan, süsleyici, °tezyini.

Dağlama: ağaç üzerine kızgın demirle yapılan bir tür resim, yakma resim, °pirogravür.

Göcek-Hey-Sepet-Şelek: Fındık ağacının genç sürgünlerinin ( ışkın) inceltilerek örgü gibi örülmesi ile yapılan taşıma aletleridir. Bunların çeşitli boy ve özelliklerine göre göcek, hey ve şelek gibi isimler verilmektedir.

Heybe: renkli yün ipliklerden el örmesi ile hazırlanan çantalardır.

Işkın: Fındık dallarının genç, yeni sürgünleri

İşleme: ipek, yün, keten, pamuk, metal vb. ipliklerle, çeşitli iğneler, uygulama biçimleri aracılığıyla; keçe, deri, dokuma vb. materyaller üzerinde yapılan bezemelerdir.

İğne Oyası-İğne Danteli: İğne ve iprişim ipliklerden yapılır, tülbent kenarları, masa örtüsü gibi eşyalar hazırlanır

Kakma : Üzerinde açılan yuvalara gümüş, sedef gibi süs maddeleri kakılıp oturtularak yapılan.

Kanaviçe: Bez üzerine kanaviçe denilen delikli kumaşlar geçirilip, renkli ipliklerden desenler yapılarak, yorgan, yastık, bohça gibi ev eşyalarının hazırlanmasıdır.

Kilim: Döşeme, divan gibi yerlere serilen, genellikle desenli, havsız, kalın, kıl ya da yün dokuma.

Kolan: renkli ve desenli olarak halat şeklinde örülen, köylerde sırtta yük taşımak amacıyla kullanılan urganlardır

Maket: Yapı, yontu gibi şeylerin taslak durumundaki küçük örneği.

Motif: Yan yana gelerek bir bezeme işini oluşturan ve kendi başlarına birer birlik olan öğelerden her biri, örge

Minyatür: Bir şeyin küçük ölçekte kopyası ya da benzeri.

Şimşir: Şimşirgillerden, yaprakları her mevsimde yeşil kalan, taşlık, çorak bölgelerde kendiliğinden yetişen ya da bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen bir ağaççık. Bu bitkinin sert, düzgün sarı renkte kerestesi.

Tahnit: Özellikle yaban hayatına ait kuş ve farkı ölü hayvanları, bozulmaması için ilaçlama ve farklı tekniklere kullanarak uzun süre saklanabilir şekle dönüştürme.

Güzel Sanatlar Galerisi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak görev yapan Devlet Güzel Sanatlar Galerileri Müdürlüklerinin kuruluş amacı;

  • Sanatçılarımıza sanat eserlerini sergileme kolaylığı sağlamak,
  • Yetenekli genç sanatçıları desteklemek,
  • Plastik sanatlar zevkini yaymak ve geliştirmek,
  • Plastik sanatlar alanında konferans, açıkoturum, film ve dia gösterileri düzenlemek,
  • Sanatseverlere ve sanatçılara dünya plastik sanatını ve eserlerini tanıtmaktır.

Devlet Güzel Sanatlar Galerileri Müdürlükleri, plastik sanatlar alanında öncelikle sanatsal yeterlikli sergiler, yan faaliyet olarak da konferans, açıkoturum, film ve dia gösterileri atölye ve kurs çalışmaları düzenleme yolu ile yaygın bir eğitim sağlayarak, halkımızın sanat zevk ve kültürünü geliştirmek, bu alanda çalışan usta ve genç sanatçılarımızla amatörlere sergileme ve çalışma olanağı yaratmak yönünde çalışmalar yaparlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı – İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olarak Valilik Binası Zemin katında hizmet veren Devlet Güzel Sanatlar Galerisi; İdari bölümleri, 1 fuaye, 1 ana teşhir salonu, 2 devamlı teşhir salonu bulunmaktadır. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi 28 Ekim 1989 tarihinde hizmete açılmıştır. Ayrıca hobi amaçlı resim çalışmaları yapanlara çalışma ortamı sağlayan Galeri, Resim sanatının gelişimine önemli bir katkıda bulunmaktadır.

Daha önceki yarışmalar ve farklı etkinlikler sonucunda ülkemizde isim yapmış önemli ressamlar ve ilimizde resim sanatına gönül vermiş sanatkârların eserlerinden oluşan bir zengin bir koleksiyonlar oluşturulmuştur. Her yıl fotoğraf, resim, el sanatları, heykel ve plastik sanatların diğer dallarında sergileme faaliyetlerinde bulunulmaktadır.

28 Ekim 1989 tarihinden günümüze kadar 206 sergiyi Ordulu sanatseverlerle buluşturan Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Görsel Sanatların her dalı ve el sanatlarının gelişimi ve tanıtımına önemli katkılar sunmaktadır. 2008 yılından sonra "Güzel Sanatlar Galerisi" geçici olarak devre dışı kalmış ve 2011 yılı itibariyle yapımı tamamlanan "Ordu Kültür Sanat Merkezi"ne taşınmıştır.

Ordu Sanat Evi (ORSEV)

Ordu ilinin kültür ve sanatına katkıda bulunmak, sanatın her dalındaki eselerin sergileneceği ve sanata ilgili gençlere yönlendirmek ve toplumun sanatsal isteklerine cevap vermek amacıyla 1991 yılında kuruldu.

Sanatın her dalını yaşatmak, sergilemek ve destek vermek amacıyla kurulan ve amacının heyecanını daima canlı tutan; görev ve sorumluluğuyla daima Ordu ilinin sanat merkezi durumundadır. 184 üyesi bulunan ORSEV; Mustafa Gencer, Coşkun Çetinalp ve Günseren Köksal yönetmenliğinde tiyatro çalışmalarını kendi bünyesindeki 100 kişilik sahnesinde sahnelemektedir. Ayrıca farkı illerdeki tiyatro festivallerine davet edilerek Ordu ilinin tanıtımına çok önemli katkıda bulunmaktadır.

Tiyatro etkinliklerinin dışında; birçok konuda söyleşi, panel, imza günleri, anma geceleri, halk günleri ve Resim, Fotoğraf ve El Sanatları sergileri gibi çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklerin merkezi durumundaki ORSEV bunun dışında resim ve dans kurslarıyla tam bir sanat merkezi kimliğiyle Ordu şehrinin önemli bir sivil toplum kuruluşudur. Birçok etkinliğin merkezindeki ORSEV sanatseverlerin bir ortak adresi niteliği taşımaktadır. Yılık ortalama 40 a yakın sanatsal ve kültürel etkinliği organize ederek kuruluş amacını gerçekleştiren ORSEV etkinliklerini Sanat Kurulu Başkanlıklarıyla sürdürmektedir.

Ordu Fotoğrafçıları Derneği (OFSAD)

OFSAD 1993 yılında kuruldu. Fotoğrafla ilgilenenlerin birlikte olup Ordu’nun kültür ve sanat yaşamına katkı sağlamak âmâcıya yola çıkılmış, Mürsel ENGİN öncülüğünde bir gurup fotoğraf severle. Üyelerinin çekmiş olduğu birbirinden güzel fotoğraf kareleri sergilerle halka ulaştırıldı.

Eski Ordu Fotoğraflarını derleyerek önemli bir kültür hizmeti gerçekleştirmiş olan OFSAD, Fotoğraf Sanatına ilgi duyan kişilere Eğitim seminerleri ve kurslar vererek Fotoğrafın geniş kitlelere ve bilinçli olarak ulaşması için önemli çalışmalar düzenlemektedir. Foto-Safari turları düzenleyerek İl ve ilçelerdeki tarihi, turistik ve kültürel hayattan önemli değerleri günışığına çıkartarak Ordu ilinin tanıtılmasında bir başka büyük görevi başarıyla yapmaktadır.

OFSAD; günümüzde fotoğraf amaçlı geziler, saydam gösterileri, fotoğraf sergileri düzenleyerek fotoğraf sanatını yaygınlaştırma ve sevdirmek için çalışmalarına devam etmektedir.

Ordu Musiki Cemiyeti

Ordu ilinin kültürel tarihinde önemli bir rol oynayan Musiki Cemiyeti, 1974 yılında kurulmuştur. Kurulduğu yıldan günümüze kadar il, ilçe ve farklı illerde etkinliklerini müzikseverlerle buluşturmaktadır. Cemiyetin çatısı altında çok değerli saz ve ses sanatkârlarının toplanması; Türk Halk ve Türk Sanat Müziğinin sevdirilmesi, yetenekli gençlerin teşvik edilmesi ve kendilerini geliştirmeleri konularında çok başarılı çalışmalar yapmaktadır. Bugüne kadar birçok yetenekli kişiye rehberlik eden Ordu Musiki Cemiyeti, 2007 yılında 250 kursiyeriyle saz, korist ve solistleriyle eğitimlerini sürdürmektedir.

Ünye Belediyesi Kültür - Sanat ve Konservatuar Müdürlüğü

İlimiz Ünye İlçesinde faaliyet göstermektedir. 06.05.1992 tarihinde açılan Konservatuar Müdürlüğü, tiyatro, Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve halk oyunları bölümleri oluşturulmuştur. Müziğe ve Halk oyunlarına eğilimli gençlere ilgili alanlarda eğitim vererek yeteneklerinin gelişimine katkıda bulunduğu gibi toplumsal kültürün yaşatılması için önemli bir yer tutmaktadır. Kuruluş yılından günümüze kadar birçok yetenekli gencin keşfedilmesi ve gelişimine katkıları yanı sıra Halk konserleri ve gösterileriyle Ünyeli izleyicilerini takdirlerini kazanmıştır.   

Azdur Sanat ve Kültür Derneği

Kasım 2006 yılında kurulan Derneğin amacı her yaş grubundaki kişilerin spor, sanat ve kültürel faaliyetlerinin etkinleştirilmesini sağlamak ve bu alanlarda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, üyelerine ve bünyesindeki sporcu ve sanatçılara destek vererek etkinliklerini sunma olanağı sağlamaktır. Henüz yeni kurulmuş olmasına rağmen 400 lisanslı satranç sporcusu sayısına ulaşarak etkin bir görünüm sergilemektedir. Ordu ilinde 620 lisanslı satranç oyuncusu katılımıyla büyük bir turnuva organizesini kısa zamanda gerçekleştirerek satranç sporunun profesyonel tanıtımına ve yayılmasına büyük katkıda bulunmuş ve Ordu ilinde kültürel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca Dernek sanatsal etkinlikler kapsamında farklı yaş gruplarına resim sanatını sevdirmek ve uygulama ortamı ve kültür-eğitim seminerleri düzenleyerek İlimizdeki önemli bir ihtiyaca cevap vermeye çalışmaktadır.